Het moment van schrijven is begin april 2020 en vanzelfsprekend vinden er vanwege ‘Het Virus’ geen massages meer plaats, jammer genoeg. En ik schrijf met opzet ‘jammer genoeg’ want juist in deze tijd, liggen spanningen op de loer. En een ontspannende massage kan dan wonderen verrichten!

Maar het is niet voor niets dat we te maken hebben met een ‘intelligent lockdown’ waardoor onder andere massagesalons gesloten blijven. Virussen, zoals griep, reizen door de lucht. En dat reizen kan door middel van niezen of hoesten. En een ‘goede’ nies kan druppeltjes vloeistof die je uitniest gemakkelijk meer dan een meter verspreiden. Iedereen in de buurt kan dus worden besmet.

Een andere manier waarop virussen zich kunnen verspreiden is wanneer ze in een cluster van hele kleine druppeltjes drijven. Omdat de druppeltjes zo klein zijn kunnen ze een grotere afstand afleggen en kunnen ze iedereen in een kamer infecteren. Tot slot kunnen virussen zich ook verspreiden via contact met apparaten, deurknoppen en andere oppervlakken. En daarmee dus ook via de handen. En dat is nou net het gereedschap van de masseur!

Kortom, om de verspreiding van Corona tegen te gaan is het niet anders. Massages moeten echt even worden uitgesteld. Maar zorg ervoor dat zodra het weer kan en mag, je als eerste een massage boekt om je lichaam weer volledige ontspanning te geven!